Chaing Mai

Kroppen var træt da uret ringede alt for tidligt, følelsen af varme ramte tungt og det krævede sin kvinde at få resten af familien sparket igang. Dagens program stod på gåtur til den gamle bydel i Chiang Mai med udsigt til smukke templer og historiens vingesus. Måske det er dage som denne, hvor ens børn indimellem har lyst til mor og far ikke er lærere og går så meget op i historie, hvem ved de siger det ihvertfald ikke højt😀

Turens første tempel Wat Chedi Luang er et meget historisk og fint tempel, Wat er et buddistisk helligt område med bosted for munke, et tempel og en bygning der huser et stort billede af Buddha, samt en bygning til undervisning. Da vi ankom til templet var drenge munke og de voksne munke igang med at bede, vi skulle holde afstand og stå udenfor templet en halv meter fra indgangen for ikke at forstyrre. Det var meget interessant at se hvordan de unge drenge sad i den ene side, mens de voksne sad i den anden side og hvordan de gik ud efter tur, da bønnen var slut. Som kvinde og ung pige skal du holde afstand til munkene, så du ikke frister dem, du må ikke tale til dem eller række ting til dem.

Da vi var på vej ud af det fascinerende tempel mødtes vi med Yout, der tilbød at køre os rundt i halvanden time til en del templer og efterfølgende til et silkeværksted og et træværksted med håndværk. Yout kørte os ud til templet Wat Suan Dok. Templet indeholder kongelige gravpladser, De hvide tårnes størrelse signalerer om det er en konge, dronning, prins eller prinsesse, der er begravet der. For enden af de hvde gravsteder ses en høj smuk guldbelagt Stupa, som er et buddhistisk monument der oprindeligt var gravhøje for Buddha og hans disciples jordiske rester. I templet foregår der uddannelse af munke, de læser i den stille have bagved eller vises rundt af ældre munke, der gennemgår ritualer med dem. Inde i tempelrummet kan man komme ind og snakke med en munk, her kan du stille spørgsmål omkring religion, templet, historie eller andet. Ideen er at munkene på denne måde får trænet deres engelsk, samtidigt med de kan videregive deres tanker om de ting du ønsker at høre om. Vi oplevede en afslappet munk, der sad og snakkede med en fyr mens blæseren kølede hans fødder ned. Vi mødte en ældre munk, der viste to unge rundt og så en munk sidde i tavshed i haven og læse. Tempelrummet var vildt smukt dekoreret med guld og forskellige farvede sten, inde i templet var der Buddhaer i alle størrelser og udsmykninger og det var svært ikke at blive imponeret af kunsten.

Turen sluttede ved et indisk inspireret tempel, der var blevet opført af en munk i 1700 tallet. Han havde været med til at bringe buddishmen til Thailand og templet er modsat de andre templer bygget i mursten. Templet er flere steder en ruin, men har samtidigt et flot tempelrum fyldt med maleriske historier på væggene udført i smukke farver.

Dagen blev afsluttet med et besøg på en silkefabrik, her kunne vi se hvordan silkeormens tråde blev omdannet til fin silketråd, der blev vævet ind i både tæpper, tørklæder, der blev designet smukke kjoler og kimonoer. Mange fine damer viste rundt i både værkstedet og butikken. Træværkstedet laver tallerkner, skåle og figurer ud af bambus. Vi fik en kort men fin indførelse i hvordan de arbejder med materialet i processen, hvordan de maler og hvilke mønstre de laver både med håndmalede figurer og brugen af brugte æggeskaller. Genbrug af naturens materialer er altid tiltalende i denne verden. Vi købte en sød lille pæn dekoreret elefant, der betyder good luck, den må stille frem i vores nye hus😀🙏

Varmt var det og klokken fire sagde vi pænt farvel og tak til vores chauffør Yout inden vores pool på hotellet blev brugt flittigt. En god dag i 34 graders varme, vi fik bananpandekager med kokosmælkfødeskum og friske bananer som pynt mums kan godt anbefales😎Oscar skulle skrive i dag, men poolen var for spændende, så jeg håber I kan leve med de historiske detaljer herfra skolelæreren. Børnene var vilde med templerne og alle trives, det blev til roomservice i aften til maden, vi orkede ikke mere gang i dag 🙏🙏 nedenfor et par billeder fra dagens ture enjoy/ Anna